Hieronder het verslag van een deelnemer aan de reis, Martin de Weerd, die voor het eerst met TahBoeSch mee op reis ging naar het Poolse Zakopane.


Vakantieverslag

Voor het eerst in de krokusvakantie op weg. Hoe zou dat bevallen? Tot nu toe hadden we de luxe om buiten het seizoen lekker rustig en goedkoop op vakantie te gaan, maar dit jaar zijn we voor het eerst gebonden aan de schoolvakanties. Via zwaan kleef aan kwamen we uiteindelijk op een clubje van 8 volwassenen en 2 kinderen. Maar waar boek je op korte termijn nog een vakantie, die betaalbaar is, leuk voor kinderen en volwassenen? Het antwoord werd gevonden via via bij TahBoeSch. Een prima organisatie, professioneel en nog meer dan dat. De 3 ervaren heren en hun partners blijken als bindmiddel te fungeren in een groep van 120 mensen; onwaarschijnlijk, maar het werkt. Ook andere oudgedienden vervulden deze rol waardoor wij ons erg welkom hebben gevoeld en onderdeel van het totaal. De contacten met de verschillende mensen verliepen allemaal soepel en ongedwongen, en er is uitbundig feest gevierd. Ook voor de verschillende verjaardagen was er aandacht, en in combinatie met alle aandacht voor de kinderen die voor het eerst skieden en hun diploma kregen, moet het voor hen een onvergetelijke vakantie zijn geweest.

De jeugd keek ons soms wat meewarig aan als de ouderen wat stonden te dansen op de jaren 80 muziek. Wat we toen als flitsend ervaarden en ons nu terug voert naar onze jeugd, klinkt me zelf ook wel enigszins oubollig in de oren, vergeleken met de huidige muziek. Maar toch blijft het leuk. Tussen de nummers door konden we onze ervaringen uitwisselen aangaande opvliegers en prostaatklachten.

Zelf trok de jeugd, ontwetend van deze problematiek, het dorp in voor het vertier, nadat ze zich uitgebreid hadden voorbereid. De thuiskomst was wat wisselend van tijd, met als gevolg dat sommigen er wat afgetrokken uitzagen 's morgens.
Toch had ik het idee dat de meesten op karakter om 9 uur het ontbijt hadden genuttigd, om zodoende de uitdaging weer aan te gaan. Die uitdaging viel voor de wat ervaren skiër wat tegen; tochten door het gebergte waren niet echt mogelijk, maar de sfeer van het geheel is dan weer een pluspunt. De arrensleeën (al dan niet met wielen, dan heten ze koetsen, maar ja, kom er maar es op...), de winkeltjes, de kroegjes in het gebergte; zo had ik het nog niet eerder meegemaakt.

Ook de veilige afdalingen zijn natuurlijk een pluspunt voor de beginners onder ons. Voor de kinderen een feest, en gezien de samenhang in de groep ook voor ouders een geruststellend idee. Als je zelf even niet meer je kind in het vizier had, was er wel iemand anders die je kind de ski’s onder-, dan wel de broek opbond als dat nodig mocht zijn. Zo konden ook de beginnende ouders onder ons zich zelf bekwamen in het skiën, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun kroost.
Dat kroost heeft voor mij en ongetwijfeld ook andere kinderloze skiërs toegevoegde waarde gehad in deze vakantie. Het plezier, het contact en de grapjes van de kinderen heeft me vaak geroerd. Jannie en Christine hadden het voorrecht om met de velen van hen de kinderdisco te draaien. Ik ben er van overtuigd dat ze dat prima gedaan hebben! (en wat voor een relatie hebben die nu eigenlijk met elkaar??!!)

De overige activiteiten waren ook allemaal leuk en gezellig. Jammer dat de heren uit NH van Polentravel en Eva maar zo weinig zongen, want kwalitatief was het geweldig. Dat bleek ook uit het weekloon voor Eva wat bij elkaar werd verzameld na afloop.
In het hotel was het ook allemaal prima geregeld. Mooie ruime kamers, en vriendelijk personeel, zeker afgezet tegen onze ervaring in Krakau. Wel moesten we even wennen aan de wijze van uitserveren, maar wetende dat het uiteindelijk door 2 dames werd uitgeserveerd is het nog knap gedaan.

Thuis ben ik direct begonnen met het schrijven van een kookboekje; na deze vakantie ben ik geïnspireerd geraakt over wat er allemaal mogelijk is met diverse koolsoorten. De titel heb ik al: "recepten voor kolen uit Polen". Dit rijmt tevens op mijn slogan voor de wintersport;
"Niet langer dolen, ga op wintersport naar Polen!"

Martin de Weerd