Zakopane, gelegen op een hoogte van 800-1000 meter boven zeeniveau aan de voet van de Tatra in het uitertse zuidoosten van Polen, wordt wel de winterhoofdstad van Polen genoemd. Voor wintersport in Polen is Zakopane hét gebied!
De stad met ongeveer 30.000 inwoners trekt jaarlijks zo'n 3.000.000 toeristen die in de winter voornamelijk komen om te skieën, en de rest van het jaar om te genieten van de flora en fauna die de Tatra te bieden heeft. Zakopane werd gesticht in de 17e eeuw, maar pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd het plaatsje belangrijker door de opkomst van het toerisme en de komst van kunstenaaars van de Jonge Polen beweging.

De bewoners van Zakopane zijn erg aan hun cultuur gehecht en hebben de traditionele architectuur onder invloed van Stanislaw Witkiewicz, eenschilder-architect uit de negentiende eeuw, weten te bewaren. Als uitvloeisel hiervan zien we tegenwoordig nog steeds huizen die in de typische 'Zakopane-stijl' zijn gebouwd.


In de belanngrijkste straat in Zakopane, Ul. Krupowki, bevinden zich talloze souvenierswinkeltjes, gezellige café's en restaurants en dicotheken. In deze hoofdstraat kunt u gezellig wandelen en winkelen. Ook een wandeling over de 'Russische markt' is voor de toerist een must.

Hoewel de hoge Tatra niet die ski-variatie biedt als de Oostenrijkse of Zwitserse Alpen, kunnen met name beginnede skiërs uitstekend uit de voeten op de vele kleine pistes die Zakopane kent. Maar ook voor de gevorderde skiër zijn er enkele uitdagende afdalingen.
Ook bestaat de mogelijkheid om 's avonds te kunnen skiën op één van de verlichte hellingen.